Ingredienser:
150 g da Carla kikärtsmjöl
4 dl vatten
2,5 msk extra jungfruolivolja (till smeten) + lite extra till pannan
1/2 tesked salt
Rosmarin
Gör så här
Häll kikärtsmjölet i en skål. Tillsätt lite vatten i taget och vispa noggrant för att undvika klumpar. Fortsätt tillsätta vatten och vispa tills smeten är jämn och klumpfri.
Täck skålen och låt smeten vila i minst 2 timmar. Traditionellt låter man smeten vila över natten men 2 timmar räcker gott.
Placera en gjutjärnspanna (ca 28 cm) i ugnen och värm den samtidigt som du förvärmer ugnen till 250°C.
När smeten har vilat klart, rör ner olivoljan och saltet. Blanda noga tills allt är jämnt fördelat.
Ta ut den heta gjutjärnspannan ur ugnen och häll i lite olivolja så att botten är täckt. Häll i smeten. För en tjock farinata, använd hela smeten. För en tunnare och krispigare variant, dela upp smeten och grädda i två omgångar. Strö över rosmarin.
Tips: Lägg gärna till tunna skivor lök eller soltorkade tomater ovanpå smeten innan gräddning för variation.
Grädda i mitten av ugnen på 250°C i ca 12 minuter tills kanterna börjar få färg. Sänk sedan temperaturen till 200°C och grädda ytterligare 10–15 minuter eller tills ytan är gyllene.
Låt farinatan svalna i några minuter innan du skär den i bitar. Den är fantastisk att äta varm och nygräddad.