


Torta salata Pasqualina | påskpaj på bovete- & kikärtsmjöl
4 portioner | 180°
Den här pajen är en variant av Torta Pasqualina, en traditionell italiensk påskpaj med mangold, ricotta och ägg. Vi har gjort den glutenfri och lite mer näringsrik genom att byta ut vetemjölet mot bovetemjöl och kikärtsmjöl.
Bovete är naturligt glutenfritt och innehåller fibrer och mineraler. Kikärtsmjöl ger extra protein och mättnad. Tillsammans med ägg och ricotta blir det en enkel men bra måltid – god både varm och kall. Passar till lunch, middag eller som en del av en buffé.
4 portioner | 180°
Den här pajen är en variant av Torta Pasqualina, en traditionell italiensk påskpaj med mangold, ricotta och ägg. Vi har gjort den glutenfri och lite mer näringsrik genom att byta ut vetemjölet mot bovetemjöl och kikärtsmjöl.
Bovete är naturligt glutenfritt och innehåller fibrer och mineraler. Kikärtsmjöl ger extra protein och mättnad. Tillsammans med ägg och ricotta blir det en enkel men bra måltid – god både varm och kall. Passar till lunch, middag eller som en del av en buffé.
4 portioner | 180°
Den här pajen är en variant av Torta Pasqualina, en traditionell italiensk påskpaj med mangold, ricotta och ägg. Vi har gjort den glutenfri och lite mer näringsrik genom att byta ut vetemjölet mot bovetemjöl och kikärtsmjöl.
Bovete är naturligt glutenfritt och innehåller fibrer och mineraler. Kikärtsmjöl ger extra protein och mättnad. Tillsammans med ägg och ricotta blir det en enkel men bra måltid – god både varm och kall. Passar till lunch, middag eller som en del av en buffé.
ingredienser
deg:
220 g da Carla Kikärtsmjöl
220 g da Carla Bovetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
100 g rapsolja
160 g vatten
fyllning:
1000 g färsk spenat (eller annan bladgrönsak som mangold, svartkål eller nässlor)
150 g ricotta
3 ägg
Salt, peppar, extra jungfruolivolja
Sesamfrön
(Valfritt: lite riven parmesan)
Gör så här
Sätt ugnen på 180°C
Blanda bovetemjöl och kikärtsmjöl med salt och bikarbonat.
Tillsätt rapsoljan och rör ihop tills det liknar en smulig deg. Tillsätt sedan vattnet och arbeta snabbt ihop med händerna till en degboll. Forma till en boll, täck med plastfolie och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
Förbered spenaten (eller en annan bladgrönsak) rensa, skölj och grovhacka. Fräs grönsakerna i en panna med lite olivolja, finhackad vitlök och salt i ca 8 minuter, tills de mjuknat och vätskan ångat bort. Lägg över i en skål och blanda med ricotta. Rör tills blandningen är jämn. Tillsätt peppar och eventuellt lite riven parmesan
Kavla ut degen tunt som och dela i två delar, i en storlek som passar din form. Smörj eller olja en pajform och klä den med den ena delen av degen. Pricka botten med en gaffel och fyll med grönsaks- och ricottablandningen. Med en sked, gör plats för äggen och knäck sedan ner äggen i varje grop – använd 2 eller 3. Täck med den andra degbiten och nyp ihop kanterna ordentligt. Pensla ytan med lite olja och strö över sesamfrön.
Grädda i 180°C i ca 30 minuter.