ingredienser spenatplättar
2 dl mjölk
1 ägg
1,25 dl glutenfritt havremjöl
1/2 tsk bakpulver (kontrollera att det är glutenfritt)
1/4 tsk salt
75 g fryst spenat (tinas och kramas ur ordentligt)
Smör eller olja till stekning
ingredienser morotsplättar
2 dl finrivna morötter
2 ägg
2,5 dl glutenfritt havremjöl
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver (valfritt, för luftigare plättar)
Smör eller olja till stekning
Gör så här
Morotsplättar: Skala och riv morötterna fint.
Spenatplättar: Tina den frysta spenaten och pressa ut all överflödig vätska. Det är ett viktigt steg för att undvika att smeten blir för lös.
I en skål: Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt sedan havremjöl, salt och eventuellt bakpulver. Blanda tills smeten är slät. Rör sist ner de rivna morötterna eller den urkramade spenaten.
ELLER
I en mixer: Lägg alla ingredienser (förutom matfettet) i mixern. Mixa på hög hastighet tills smeten är helt slät. Att mixa smeten gör att färgen på plättarna blir mycket starkare och jämnare.
Låt smeten vila i cirka 15 minuter, oavsett hur du blandade den. Det ger havremjölet tid att suga upp vätskan, vilket gör att plättarna håller ihop bättre under stekningen.
Hetta upp en stekpanna med smör eller olja på medelvärme. Klicka ut smet i pannan för att forma plättar och stek dem tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Servera de varma plättarna med klassiska tillbehör som lingonsylt och gräddfil, eller med en matigare touch av kall- eller varmrökt lax och dills.