ingredienser
•50 g rumsvarm jäst
• 5 dl rumsvarm mandelmjölk eller vanlig mjölk (båda fungerar lika bra)
• 1 g saffran
• 250 g rumsvarmt smör
• 2 dl strösocker
• 1 msk vaniljsocker
• 1 ägg
• 14 dl (≈882 g) da Carla durramjöl
• 1 tsk salt
• 1 dl russin
• 1 ägg för pensling
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke och häll över den rumsvarma mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp helt.
Tillsätt saffran, smöret i mindre bitar, vaniljsocker, strösocker, ägg och ungefär hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Blanda sedan i saltet och tillsätt mer mjöl tills degen får en smidig konsistens.
Kör degen i maskin i minst 10 minuter, eller knåda för hand lite längre tills den känns elastisk. Forma därefter degen till 30 lussebullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och lämna ordentligt med utrymme mellan dem. Tryck i några russin i varje bulle och låt jäsa under bakduk i 2–3 timmar, beroende på rumstemperaturen. När bullarna fjädrar tillbaka vid ett lätt tryck är de färdigjästa.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker om du önskar. Grädda i 200°C (över- och undervärme) i cirka 15 minuter, tills bullarna får en vackert gyllene färg.