


Glutenfri Pasta | med durra-, hirs- & tapiocamjöl
ca 4 portioner
Är du sugen på hemlagad pasta men undviker gluten? Då har du hittat rätt! Med vårt recept och da Carlas ekologiska mjöler kan du skapa en fantastisk glutenfri färskpasta. Vi har fått otroligt positiv feedback, även från de som vanligtvis äter gluten och hoppas verkligen att du också kommer att älska den!
da Carlas ekologiska durramjöl och hirsmjöl är näringsrika baser som bidrar med fiber, protein, mineraler som järn och magnesium, samt naturliga antioxidanter. Tillsammans med tapiokamjöl och klibbrismjöl ger de en deg som är lätt att arbeta med och en pasta med fin, elastisk konsistens.
ca 4 portioner
Är du sugen på hemlagad pasta men undviker gluten? Då har du hittat rätt! Med vårt recept och da Carlas ekologiska mjöler kan du skapa en fantastisk glutenfri färskpasta. Vi har fått otroligt positiv feedback, även från de som vanligtvis äter gluten och hoppas verkligen att du också kommer att älska den!
da Carlas ekologiska durramjöl och hirsmjöl är näringsrika baser som bidrar med fiber, protein, mineraler som järn och magnesium, samt naturliga antioxidanter. Tillsammans med tapiokamjöl och klibbrismjöl ger de en deg som är lätt att arbeta med och en pasta med fin, elastisk konsistens.
ca 4 portioner
Är du sugen på hemlagad pasta men undviker gluten? Då har du hittat rätt! Med vårt recept och da Carlas ekologiska mjöler kan du skapa en fantastisk glutenfri färskpasta. Vi har fått otroligt positiv feedback, även från de som vanligtvis äter gluten och hoppas verkligen att du också kommer att älska den!
da Carlas ekologiska durramjöl och hirsmjöl är näringsrika baser som bidrar med fiber, protein, mineraler som järn och magnesium, samt naturliga antioxidanter. Tillsammans med tapiokamjöl och klibbrismjöl ger de en deg som är lätt att arbeta med och en pasta med fin, elastisk konsistens.
Ingredienser:
45 g rismjöl (fint, vitt)
25 g da Carla ekologiska durramjöl
80 g da Carla ekologiska Tapiokamjöl
40 g klibbrismjöl (Mochikomjöl)
30 g da Carla ekologiska hirsmjöl
8 g xantangummi
¼ tsk fint havssalt
3 ägg + 1 äggula (medelstora ägg, cirka 165 gram totalvikt)
Gör så här:
Väg upp alla torra ingredienser (mjöler, xantangummi och salt) i en stor skål. Blanda dem väl.
Häll ut den torra mjölblandningen på en ren arbetsyta och forma en djup grop i mitten, omgiven av en hög med mjöl. Knäck äggen och äggulan direkt i gropen. Använd en gaffel för att försiktigt vispa ihop dem. Börja sedan, fortfarande med gaffeln, att successivt blanda in mjölet. Ta lite i taget från gropens inre kanter och arbeta dig gradvis utåt tills blandningen börjar gå ihop till en deg.
När degen blir för fast för att fortsätta med gaffeln, använd händerna för att arbeta in det sista mjölet. Degen ska kännas seg och ganska fast. Om det är helt omöjligt att arbeta in det allra sista mjölet, tillsätt ⅛ tsk vatten och knåda in det. Detta behövs dock sällan. OBS: Om du specifikt planerar att kavla degen för hand med en kavel, tillsätt ¼ tsk kallt vatten till degen från början.
När degen är helt formad, knåda den ordentligt i cirka 10 minuter tills den är jämnt blandad och känns smidig. Den kommer att kännas seg och kräva en fast hand och lite ansträngning om degen har rätt balans. Degen med extra vatten för handkavling kommer att kännas mjukare och något klibbigare.
Efter knådning, slå in degen mycket tätt i plastfolie (det måste vara lufttätt) och låt den vila i kylen i cirka 12-24 timmar för att den ska hydreras jämnt.
Dagen efter:
Efter vilan, dela degen i cirka 6 bitar.
Om du använder en pastamaskin, ställ in den på den tjockaste inställningen. Pudra lätt arbetsytan och maskinens valsar med Mochikomjöl.
Ta en bit deg i taget (håll resten tätt inslagen så att den inte torkar ut). Platta till degen med händerna innan du försiktigt kavlar den med en kavel så att den får plats i pastamaskinen.
Kör degen genom maskinen ett par gånger på den tjockaste inställningen. Vik och platta till degen vid behov tills den börjar rulla smidigt och jämnt. Maskinen hjälper degen att blandas ihop om den fortfarande är lite klibbig. Försök att undvika att tillsätta extra mjöl utöver den initiala pudringen, då detta kan torka ut degen för mycket. Ha tålamod, degen kommer att börja bete sig som vanlig pasta!
När degen rullar som den ska, minska gradvis tjockleksinställningarna, ett steg i taget. Kör degen igenom en gång vid varje tunnare inställning (på de tunnare inställningarna kan det räcka med en gång). Tillsätt inget extra mjöl!
Fortsätt att kavla tills degen har nått den näst tunnaste inställningen (vilket motsvarar nummer 5 av 6 på de flesta maskiner).
När degen är tillräckligt tunn, kör den genom pastamaskinens tillbehör för den önskade skärningen (tagliatelle/linguini/spaghetti, etc.) eller använd degen för att forma ravioli/tortellini/farfalle, etc. Forma pastan genast för att undvika att den torkar ut och blir spröd.
Om det blir några degrester eller "snuttar", knåda ihop dessa (skilt från den nyskurna pastan) och kavla dem genom maskinen igen från start som en mindre bit.
Lägg den färdiga pastan åt sidan på en mjölad bricka eller skärbräda, och upprepa sedan samma process med att kavla och skära/forma nästa degbit, med början från den tjockaste inställningen.
Fortsätt tills all deg har använts.