Ingredienser:
2 msk olivolja, plus extra till formen och tillagningend
250 g da Carlas Ekologiska Kikärtsmjöl
750 ml vatten
½ tsk salt
Extra havssalt och svartpeppar till servering
Gör så här
Pensla en non-stick bakform (ca 20-23 cm) med olja. I en stor kastrull, blanda kallt vatten med da Carlas Ekologiska Kikärtsmjöl, 2 msk olivolja och salt. Vispa kraftigt tills smeten är helt slät och klumpfri.
Sätt kastrullen på medelvärme. Koka smeten i 8-10 minuter under konstant omrörning. Rör tills smeten är mycket tjock, som potatismos.
Häll den varma smeten i formen och bred ut den jämnt. Låt svalna helt, täck över och kyl i minst 2 timmar (helst över natten) tills den är fast.
Vänd ut den kylda kakan på en skärbräda och skär den i stavar, rektanglar eller önskad form.
Tillagning i Airfryer: Pensla bitarna med lite olja. Airfrya på 200°C i 12-15 minuter tills de är gyllene och krispiga. Skaka korgen då och då.
Tillagning i ugn: Pensla en plåt med olja. Sprid ut panisse-bitarna. Ugnsbaka i förvärmd ugn på 180°C (varmluft) i ca 35 minuter. Vänd då och då.
Fritering (Traditionell): Värm rikligt med olja i en stor panna. Fritera bitarna i omgångar, 2-3 minuter per sida, tills de är gyllene och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Servering: Strö havssalt över den varma panissen. Servera gärna med aioli eller majonnäs.