Pajdeg
200 g (2 ½ dl) Da Carla ekologiskt Amarantmjöl
1 äggula
1 msk FiberHusk eller Psyllium
75 g smör
Fyllning
700 kg rödlök
1 msk olja
1 ½ tsk salt
½ msk vinäger
2 dl urkärnade gröna oliver av bra kvalitet
1 dl valnötter
½ krm nymald svartpeppar
2 msk färsk hackad timjan
Äggstanning
1 äggvita och 2 ägg
⅔ dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
50 g ost
Gör så här
Värm ugnen till 175 °C.
Blanda alla ingredienser till pajdegen och platta ut degen till en disk som är ca 2 cm tjock. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i ca 15 minuter.
Fodra en djup pajform som rymmer minst 2 liter, med pajdegen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitten av ugnen i 10 minuter.
Ta ut pajskalet och höj värmen till 225 °C.
Skala rödlöken och strimla den, det går lättast att strimla löken i en matberedare.
Hetta upp oljan i en rymlig gryta och tillsätt lök och salt. Låt löken svettas under omrörning utan att ta färg, tills den är helt mjuk, ca 10 -15 minuter. Tillsätt vinäger, oliver och valnötter, smaka av med timjan och svartpeppar och låt allt bli varmt. Lägg lökfyllningen i pajskalet.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar till äggstanningen och häll över lökblandnigen i pajen.
Riv osten och strö den över pajen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg.