ingredienser
25 g jäst för söta degar
2 dl mjölk
75 g smör
0,5 g (1 kuvert) saffran
10 g (1 msk) pulveriserat psyllium
1/4 tsk salt
35 g (1/4 dl) ljus sirap eller sockerfri ersättning
45 g (1/2 dl) strösocker eller sockerfri ersättning
1 ägg
1,5 dl (90 g) da Carla durramjöl
1,5 dl (90 g) da Carla ljus teffmjöl
1,5 dl (90 g) rismjöl
Ca 30 russin (valfritt) till garnering
ägg eller mjölk till pensling
Gör så här
Mortla saffranet tillsammans med 0,5 tsk socker. Om du använder russin, lägg dem i vatten i ca 20 minuter för att göra dem saftigare.
Smält smöret och tillsätt saffranssockret och mjölk. Värm till 37°C.
Smula ner jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan samt psyllium och låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt sirap, socker, salt, ägg och de tre mjölsorterna. Arbeta degen ordentligt i en köksassistent eller med elvisp med degkrokar i minst 5 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Strö lite rismjöl på ett bakbord om degen är kladdig, men använd så lite mjöl som möjligt för att få saftiga lussekatter. Dela degen i 15 bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd, ca 20–30 cm lång, och forma till lussekatter genom att snurra ändarna åt var sitt håll.
Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Om du använder russin, tryck ner ett i varje ände av lussekatterna. Grädda mitt i ugnen på 225°C i 8–10 minuter tills de har fått fin färg.
Pensla med uppvispat ägg (för blanka bullar) eller mjölk (för matta bullar) direkt efter gräddning.
Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk för att hålla dem saftiga.