Deg
100 g urkärnade färska dadlar
1 dl (50 g) lingon (eller lingonsylt med hög halt frukt och mindre tillsatt socker)
1 ½ dl vatten
2 tsk pepparkakskrydda
½ dl neutral olja
100 g (2 dl) da Carla ekologiskt ljust teffmjöl
50 g (2/3 dl) da Carla ekologisk tapiokamjöl
1 msk bakpulver
3 ägg
Till formen
da Carla ekologiskt ljust teff-mjöl
kallpressad kokosolja eller annat fast fett.
Gör så här
Hetta upp ugnen till 175 °c.
Smörj och ”bröa” en sockerkakform som rymmer ca 1 liter, med fett och teffmjöl.
Blanda dadlar och vatten i en kastrull. Koka i 2–3 minuter tills dadlarna mjuknat. Mixa blandningen slät med en stavmixer. Tillsätt lingon eller lingonsylt och rör om. Blanda i oljan och låt blandningen svalna något.
Blanda teffmjöl, potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i en separat skål.
Separera äggvitor och äggulor. Vispa äggvitorna med elvisp tills ett styvt, vitt skum bildas.
Rör lite av dadel- och lingonblandningen i äggulorna. Tillsätt sedan resten av blandningen och rör ihop. Vänd sedan ner mjöl- och kryddblandningen och rör om till en jämn smet.
Vänd försiktigt ner en tredjedel av äggvitorna i taget i smeten. Överarbeta inte.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Kontrollera med en provsticka – kakan ska vara torr i mitten.
Låt kakan vila i formen i ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på ett galler och låt svalna under en bakduk. Frys in det som inte äts inom ett dygn.